logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Gyermeknapi programajánló

Gyermeknapi programajánló

gyermeknapOrszágos körkép

A világon az első ünnepet 1920-ban rendezték Törökországban, és csak jóval később, 1954-ben tett javaslatot az ENSZ közgyűlése az Egyetemes Gyermeknapra, melynek célja a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, és a gyermekek jólétéért folytatott küzdelem. Magyarországon  május utolsó vasárnapján ünepeljük, amikor országszerte rengeteg érdekes, sokszínű programmal várják a családokat a szervezők. Országos programajánlónk következik.

gyermeknap
Magyarországon hivatalosan 1950 óta ünneplik a Gyermeknapot, de korábban is voltak már kezdeményezések: 1931-ben egy egész héten át tartott a legkisebbek fesztiválja. A világon az első ünnepet 1920-ban rendezték Törökországban, és csak jóval később, 1954-ben tett javaslatot az ENSZ közgyűlése az Egyetemes Gyermeknapra, melynek célja a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem. Ekkor javasolták a kormányoknak azt is, hogy jelöljék ki az országuk számára leginkább megfelelő dátumot a kicsik köszöntésére. Nemzetközi Gyermeknapot világszerte tartanak, bár a legtöbb országban június 1-jén ünneplik a piciket.  Ezt a dátumot 1925-ben, a genfi Gyermekjóléti Konferencián jelölték ki. Magyarországon, május utolsó vasárnapjára esik ez a dátum, amikor országszerte rengeteg érdekes, sokszínű programmal várják a családokat a szervezők.
Összegyűjtöttük, az ország nagyobb városaiban hogyan ünnepelnek!
 
Budapest – Városligeti Gyereknap
 
A kétnapos rendezvény során neves és népszerű közreműködők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. Sok koncert lesz, de nem maradnak el a bábelőadások, kézműves foglalkoztatók sem. Aki a családjával a fővárosban tölti a hétvégét, érdemes kilátogatnia.
 
játékfesztiválSzékesfehérvár – Hetedhét Játékfesztivál
 
2013. május 25-26-án Székesfehérvár mesés múzeuma, a Hetedhét Játékmúzeum  játékfesztivállal kedveskedik a város legfiatalabb lakóinak gyermeknap alkalmából.
 
Pécs – Városi összefogás a gyermekekért
 
Vásárok, szakkiállítások, konferenciák, kongresszusok, fesztiválok, bálok, színi előadások, hangversenyek, koncertek, sportrendezvények, kulturális programok várják az Expo Centerben kicsiket és nagyokat egyaránt.
 
Szegedi VadasparkSzeged – Gyermeknapi kavalkád
 
Sokszínű, látványos családi program állatbemutatókkal, játszóházakkal, kézműves programokkal várják az érdeklődőket a Szegedi Vadaspark munkatársai.
 
 Győr – „Bóbita szigete”
 
Gyermeknap a Radó-szigeten
Pávaszem királykisasszony kastélyában ügyességi játékokat játszhatnak a gyerekek, a Békakirállyal próbára tehetik ügyességüket, felépíthetik Bóbita házát, kézműves foglalkozásokon szép tárgyakat bütykölhetnek. A színpadon közben bábosok és zenészek gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról. Mindezeken felül játékbemutató, zsonglőrtanoda, körhinta és sok egyéb színes program várja a szigetre látogatókat.
 
gyermeknapMiskolc – Miskolci Csodamalom Bábszínház
 
Sok-sok meglepetéssel várja a Csodamalom Bábszínház játszóházi foglalkozással, ügyességi játékokkal, ajándékokkal a gyerekeket.
 
Debrecen – Gyermeknap Halász Judittal
 
Debrecen városában is remek gyermeknapi programokkal készülnek, így a Kölcsey Központban ezen a napon már hagyományosan Halász Judit egy gyermeknapi koncerttel köszöntik az aprónépeket. Halász Judit, Kossuth-díjas előadóművész dalain már több generáció szép élményeket szerezve cseperedett fel. A gyereknapi koncert során az Apa figyelj rám című album dalai mellett a régi jól ismert slágerek is felcsendülnek.
 
Németh Orsolya