logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Hőségben az eb

Hőségben az eb

Óvjuk kedvenceinket a nagy melegben is!

A kánikula, de még a 30-35 fokos nyári meleg is megviseli négylábú társainkat. Fokozott figyelmet igényelnek ilyenkor annak érdekében, hogy elviselhetőbbé tegyük számukra a meleget, és megvédjük őket a fenyegető hőgutától.

Nekünk, embereknek, rengeteg lehetőségünk van arra, hogy a nagy melegben lehűtsük testünket. Ezek közül a legkedveltebb a strandolás. Élvezzük a hűs hullámokat és a sok fagylaltot. Melyik kutya ne vágyna erre? Gyakran felmerülő kérdés nyáron, hogy vihető-e vízpartra a háziállat. A válasz sajnos a legtöbb esetben nem. Azonban nincs ok az elkeseredésre, ugyanis remek kutyás strandok hőségben az eb, strandoló kutyalelhetők fel szerte az országban. Csak hogy néhányat említsünk: Délegyházán található a kutyák nyári paradicsoma, ahol a tiszta és igényes tóparton ember és állat boldog egyetértésben strandolhat együtt. Érdemes még megemlítenünk a tihanyi Belső-tavat, amely azonban csak a kutyák birodalma. A Balatonon elég ritka az állatbarát strandolási lehetőség, de érdemes alaposabban körülnéznünk, mert néhány helyen engedélyezett.
 
Bennünket, simabőrűeket veszélyeztet még az erős UV-B sugárzás. Erre talán nem is gondolnánk, ha kis kedvenceinkről van szó, de egyes (ritkább) esetekben ez őket is érintheti. Ez vonatkozik a világos szőrű, kevéssé pigmentált bőrű állatok szőrrel ritkán fedett testrészeire, valamint (és elsősorban) a meztelen fajtákra. Őket - csakúgy, mint magunkat - ajánlott magas faktorszámú fényvédő krémmel bekenni, mielőtt a szabadba visszük. Ennél persze sokkal reálisabb és általánosabb veszély a hőguta. Ezzel kapcsolatban egy szakértő állatorvos, Dr. Jancsik Mária szolgál hasznos tanácsokkal.

A hőguta tünetei

– Érdemes tisztában lennie a gazdinak a hőguta minden lehetséges tünetével – figyelmeztet az állatorvos. – Ha az állat kissé levert, és csak fekszik, nem biztos, hogy csak arról van szó, hogy kimerítette ez a nagy kánikula, ez már a baj első jele lehet. A probléma további ismertetőjele, ha a kutya zihál, szaporán veszi a levegőt, ilyenkor testhőmérséklete elérheti a 43 fokot is. A kialakuló agyi bővérűség és ödéma miatt megjelenhetnek idegrendszeri tünetek is. Ekkor fogait csattogtathatja, görcsei lehetnek, és remeghet. Súlyosabb esetben már eszméletét is vesztheti, sokkos állapotba kerülhet, majd kimúlik. 

Ha már megtörtént a baj

– Ha észrevesszük kutyánkon a hőguta tüneteit, elsősegélyként próbáljuk lehűteni az állat testét! Ez nagyon óvatos és fokozatos hűtőfürdetést jelent. Ha nincs méretbeli akadálya, merítsük őt egykád vagy lavór langyos vízbe, majd lassan engedjünk hozzá hideg vizet. Az azonnali hidegvíz alá tartás, slaggal való lelocsolás tilos! Ha másként nem megy, locsolgassuk a kutya fejét és testét előbb langyos, majd fokozatosan hűtött vízzel, egy pohár segítségével. Ezek után amilyen gyorsan csak lehet, forduljunk állatorvoshoz, aki további gyógyszeres és infúziós kezeléseket végez a kutyán, tüneteitől függően – javasolja a szakember.

Megelőzés

A legegyszerűbb persze az, ha elkerüljük a hőgutát, ezzel megkímélve kedvenceinket, és persze magunkat is a kellemetlenségektől. 
– Jó, ha több dologra is odafigyelünk, amellyel megvédhetjük kis barátainkat, és elviselhetőbbé tehetjük számukra a kánikulát. A kutyatartás örök kérdése a kint, vagy bent. A szobában tartott állatok esetében egyszerűbb a megoldás. A kutyák sétáltatását korlátozzuk a kora reggeli, illetve esti órákra. Ha mégis ki kell vinnünk a nagy melegben, csak néhány perces egészségügyi sétáltatást tartsunk, és semmiképpen ne apportíroztassuk az állatot. Még akkor sem, ha nyughatatlan jószágunk hív minket a játékra. Kertben tartott kutyánkat, ha megtehetjük, napközben engedjük be legalább a hűvös előszoba kőre, esetleg a pincébe. Ha erre nincs mód, kint legyen számára egész nap árnyékos hely. A bokor vagy fa alá ásott hűsölő gödröt áztassuk át néha hideg vízzel, hogy ezzel is segítsük testének lehűtését. A kennel kövét naponta többször locsoljuk fel. Ha a kutya tűri, bundáját is jó, ha átnedvesítjük vagy finom permetezéssel, vagy a napon kicsit meglangyosított vízzel. Nagyon fontos, hogy egész nap álljon állataink rendelkezésére bőségesen ivóvíz, amit gyakran cseréljünk. Fontos még, hogy - hacsak nincs klímás autónk - ezekben a napokban ne vigyük magunkkal a kutyát a megszokott utazásaira sem. Kevesebbet ártunk neki, ha kicsit duzzog otthon, mintha akár csak rövid időre is kénytelenek lennénk őt az autóban hagyni. Lehúzott ablak sem jelent menedéket a nagy hőség elől! 
 
Nagyon jól tudjuk, hogy a fullasztó forróság mennyire elviselhetetlenné tud válni, egy sűrű bundával megáldva pedig ez csak fokozódik. Ajánlott tehát a kánikulában nagyon odafigyelni kis kedvenceinkre, hogy ne váljanak számukra rémálommá a nyári hónapok.

Szili Eszter

Kapcsolódó cikkek:

Kutyák és a nyaralás >>