logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Járóbeteg

Járóbeteg

Dr. Kiss Marianna ortopéd-traumatológusOrtopédiai problémák felismerése és kezelése gyermekkorban

A mozgásszegény életmód, a túlsúly, valamint az átlagéletkor növekedése miatt egyre gyakoribbak a lúdtalp, a gerincferdülés és a különféle csípőproblémák mind a gyermek, mind a felnőtt lakosság körében. A legfontosabb minden esetben az ortopédiai rendellenességek korai felismerése. Dr. Kiss Marianna ortopéd-traumatológussal beszélgettünk a problémáról és a megoldásokról.
 
Az egyik legtöbb embert érintő, bár sokszor nem annyira látványos betegség napjainkban a lúdtalp, a gerincferdülés és a kisebb-nagyobb csípőproblémák, főleg a városi lakosság körében. Már gyermekkorban kialakulnak a deformálódások a betonon való járás, a helytelen testtartás, mozgásszegény életmód miatt, amelyek később komolyabb problémákat is okozhatnak. Cikkünkben arra keressük a választ, meg lehet-e előzni az ortopédiai betegségek kialakulását, és ha már létrejöttek, lehet-e hatékonyan orvosolni őket?
− A csecsemők általában már születésükkor, a kórházban átesnek az első szűrővizsgálaton, azonban a növekedéssel, az életmód és a körülmények változásával folyamatosan fennáll a mozgásszervi problémák kialakulásának a veszélye – hívta fel a figyelmet Dr. Kiss Marianna ortopéd-traumatológus.    
− A leggyakoribb rendellenességek gyermekeknél a lúdtalp, a gerincferdülés és a csípőproblémák. Fontos tudni, hogy ezek közül számos betegség megelőzhető, illetve ha időben felfedezik, könnyen kezelhető, helyrehozható – hangsúlyozta a szakember.
 
Kinek a feladata (lenne) észrevenni, ha valami baj van? A kicsiknél a szülők azok, akiknek elsőként feltűnhet, ha gyermekük járása, testtartása, mozgása nem tökéletes. Ebben az időszakban a gyermekorvos, védőnő is gyakran látja őket, így ő is felhívhatja a figyelmet, ha valamilyen rendellenességet tapasztal. Később azonban, kamaszkorban nagyon megnehezíti a helyzetet, hogy a háziorvossal már talplenyomatokáltalában jóval ritkábban találkoznak. Otthon is egyre kevesebb időt töltenek, akkor is gyakran bezárkózva, a szülő elől elbújva, főleg öltözéskor, így nincs esély az elváltozások felismerésére. A pedagógusok szerepe is nagyon fontos. Óvónők, tanárok, elsősorban a testnevelés tanár feladata hangsúlyos: ő az, aki az előbb említett nehéz időszakban is észreveheti a főleg mozgás közben feltűnő problémákat. Az iskolai szűréseken pedig a védőnők kimondottan gyanújeleket keresnek. E téren is a megelőzés lenne az igazán lényeges.    
                                                                 
−  Mindenekelőtt a rendszeres testmozgással, leginkább az úszással lehet megelőzni a csontrendszer deformálódását. Persze vannak olyan betegségek, amelyek öröklődnek, ezeket nem tudjuk sajnos kivédeni. Ilyenek általában a gerincproblémák, (például nincs meg a megfelelő görbülete a gerincnek), vagy a veleszületett csípőficam. Az viszont tény, hogy minél előbb kezdik el a terápiát, a gyógytornát, annál könnyebben érik el a gyógyulást a betegek. Tudni kell, hogy a gerinc állapota mindaddig folyamatosan romlik, amíg a gyermek növekszik, tehát akár 18-20 éves koráig! – mondta Dr. Kiss Marianna.
 
Van néhány árulkodó jel, amelyeket gyermekünknél mi is észrevehetünk.
− A bokasüllyedés, köznapi nevén a lúdtalp akár szabad szemmel is könnyen észrevehető. Látni lehet, ahogy a gyereknek befelé dől a bokája – magyarázta a doktornő.                  
− Nyáron a strandon, vagy fürdés után érdemes megnézni a vizes lábnyomot, ha nem úgynevezett kiflialakú, hanem inkább medvetalp-szerű, az nem jót jelent.  Sokan nem tudják, hogy a térdfájdalmak is utalhatnak bokasüllyedésre. A sántikálás a csípő rendellenességének lehet a jele. Szintén erre kell gyanakodni, ha gyerek a korábban kedvelt sportot abbahagyja, tornaórán is gyakran leáll, vagy egyszerűen folyton fáradt, nem bírja a gyaloglást.
A gerincproblémák leginkább abból vehetőek észre, hogy a két váll vagy csípő nem szimmetrikus, az egyik picit hátrébb van, mint a másik. Ezenkívül az üléskor, fekvéskor kirajzolódó bőrredőket kell figyelni, főleg a hason fekvő csecsemőknél lehet ezt jól látni. Az aszimmetrikus ráncok bajt jelezhetnek. Szintén gyanakodnunk kell, ha egyszerűen nem növekszik a gyerek, azaz például a lába hirtelen megnő, viszont a magassága nem változik – nyilatkozta az ortopéd-traumatológus.
 
Ha bármilyen rendellenességet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
 
lúdtalp-torna− Mindenképpen a háziorvost kell először felkeresni, ő ad beutalót az ortopédiára – tájékoztatott Dr. Kiss Marianna.
− A súlyosabb eseteket a Gyermekortopédia Centrumokba küldik tovább. Számos lehetőség van a problémák orvoslására, mindig az eset súlyosságától függ a terápia. Enyhe lúdtalp esetén elég lehet a lábtorna is, izomerősítés, de bizonyos életkor felett gyakran írunk fel talpbetétet, súlyosabbnál akár gyógycipőt, műtétet javasolunk.
Fontos, hogy sokat legyenek a gyerekek mezítláb, de a sima parkettán való futkosás semmit nem ér. Legjobb lenne kint a természetben, göröngyös talajon, de hát a lakótelepek gyerekeinek ez nem megoldható. Nekik azt ajánlom, rücskös, egyenetlen felületű szőnyegen járkáljanak.
Gerincferdülésnél is torna, fűző, szélsőséges esetben műtét a sorrend. De ez már csak akkor, ha a belső szerveket nyomja a gerinc és például a légzésben akadályozza a beteget. Általában minden mozgásszervi problémánál nagyon fontos a gyógytorna! Nem győzzük hangsúlyozni ennek jelentőségét. Még azokban az esetekben is, amikor műtenünk kell, a gyógyulás csupán 50 százalékban függ az operáció sikerétől, és fele részben attól, hogy utána változtat-e az életmódján, megfelelően megmozgatja, használja-e a páciens – hívta fel a figyelmet az orvos.
 
A recept tehát a kezünkben van.  A városi élet kényelme, az ülőmunka, a számítógép előtt töltött órák és a rendszeres testmozgás hiánya előbb-utóbb betegségekhez vezet. Már a gyermekek is egyre inkább érintettek. Fontos tehát, hogy sokat sportoljunk, és figyeljünk oda a jelekre, amelyek mozgásszervi betegségekre utalnak. Mert minél korábban vesszük észre a bajt, annál gyorsabban és könnyebben gyógyulnak meg és lesznek újra egészségesek.
 
Polauf Eszter