logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Koreai utópia

Koreai utópia

Minhwa, Suh Gong-im kiállítás

Suh Gong-im kiállítás a Koreai Kulturális Központban

Szeptember 24-én nyílik a világhírű koreai festőművész, Suh Gong-im „A koreai utópia" című kiállítása Budapesten a Koreai Kulturális Központban. A művész az ún. minhwa művészeti irány modern értelmezésének kiemelkedő alakja. A tárlat október 5-ig látható.
 

Minhwa, Suh Gong-im kiállítás

Suh Gong-im „A koreai utópia” című kiállítását a magyarországi Koreai Kulturális Központ Művészeti Csarnokában szeptember 24-től október 5-ig láthatják az érdeklődők.
A Koreai Kulturális Központ meginvitálta Suh Gong-im világszínvonalú festőt, aki a minhwa művészeti irány modern értelmezésének kiemelkedő alakja. Művészetét a koreai emberek esztétikai érzéseinek és érzelmeinek legőszintébb találkozóhelyének tartják. A koreai folklór, a minhwa a közemberek, a koreai nép érzelmeit jeleníti meg, a királyi palotát ékesítő díszes festmények a koreai népi festészet tartozékai. A mostani kiállítás összefoglalja azon alkotásokat, melyek a koreai emberek által elgondolt utópiát reprezentálják. Suh Gong-im ugyanakkor eltűnődött a magyar utópián is: 
„Az ország, ahol szabadságot és békét szerető emberek élnek. Ez az első benyomásom Magyarországról. Úgy gondolom, hogy Koreához nagyon hasonló ország. A magyar barátok álmairól, ideáiról, jövőképeiről hosszasan tűnödtem munkám során. A koreai emberek által elgondolt álom világába invitálom Önöket. Úgy gondolom, nincs nagy különbség az emberek által álmodott világok között." – fogalmazott.
A művész egy kis faluban, Gimjae-ben született, ahol egy barackfa ültetvényen nevelkedett. Élénk képzelőereje talán a gyerekkorábban látott barackvirágtól eredhet. Általunk jól ismert történeteken keresztül mutatja be a világot, de mégis teljesen új érzelmeket vált ki belőlünk. Ő, „a szín mágusa” a hazáját leginkább reprezentáló történeteket az országra legjellemzőbb színekkel mutatja be. A koreai kultúra eredeti formáját a modern világ számára érthető, egyszerű nyelven közli.
 

Minhwa, Suh Gong-im kiállítás BudapestenRagyogó nap süt át a felhők között...

100 éves teknős. Az örök fiatalság füve, mely örök egészséget ígér. A változatlan fiatalságot szimbolizáló fenyő. Szikla, amely több ezer éve nem mozdul el a helyéről. A hullám, amely örökké mozgásban van, a felhők között átsütő ragyogó nap, az ember, mint a szél átsuhan, de a világ nem rendül meg. Én is ilyen megrendíthetetlenül, kitartóan akarok élni a világban.
/Suh Gong-im/
 
 
A kiállítás helyszíne: Koreai Kulturális Központ
Cím: 1124 Budapest,Csörsz utca 49-51, tel.: +36-1/550-0240  
Megtekinthető: szeptember 24-október 5 között munkanapokon 9.30-18 óráig.
 

minhwa, Suh Gong-im kiállítása BudapestenA Minhwa művészeti irányzatról:

A 18. század a nagy változások kora volt a Jeoson dinasztia idején. A Japánnal és a Chung dinasztiával folytatott háború okozta nehéz időszakból az ország kivergődött és visszanyerte gazdasági erejét. Az új gazdasági helyzetben a kereskedők, a földművesek, valamint a nemesek ágyasaiktól született, kitagadott gyermekei nagy vagyonra tettek szert.
Ezeknek az embereknek hátrányos megkülönböztetésben volt részük. A meglévő politikai hatalmat kizárólagosan birtokló nemesek láthatatlan társadalmi konfliktusai lassan felerősödtek. A társadalom peremére kirekesztett emberek nem választhatták a forradalom útját, mivel gazdasági helyzetük a nemeseknek volt köszönhető. Így a kulturális harc mellett döntöttek. Ez kihívás volt az uralkodói elit megkerülésére. A mozgalom különböző területeken zajlott, úgymint irodalom, zene és festészet. A festészeti harc a meglévő esztétikai érzék alapvető szkepticizmusából indult ki. A kínai tipusú képek, melyek eltúlzottak és hamisak. Szándékosan durva ábrázolás jellemezte őket. A többségi társadalomban addig elképzelhetetlen, élénk színeket használtak. A köznép házainak tetőterére festették a palotákat díszítő képeket. Szatíra a meglévő hagyományokról és konvenciókról, a tiszteletet parancsoló nemességről, a meglévő értékek nevetségessé tételéről, mely divathullám végigsöpört a társadalmon. Kihívás és szakadék meglévő tradíciók és hagyományok között, cél az új értékek felkutatása. Az 1960-as években beköszöntött a nyugati társadalom posztmodernizációja, az emberek a pop art-hoz hasonló társadalmi jelenségnek lehettek szemtanúi. A harc élén álló szimbolikus zászló a minhwa. Ez a mozgalom a modern minhwa világban folytatódik.
 

 
www.ismertseg.hu

Kapcsolódó cikkek:

Koreai maszkos előadás >>

Koreai hullám >> 

A gésa és a sárkány >>