logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Környezetvédelem és fenntartható fejlődés

Környezetvédelem és fenntartható fejlődés

Messzelátó EgyesületA zoológusokból alakult Messzelátó Egyesületnél jártunk

Környezetvédelem, fenntartható fejlődés a mai társadalom kiemelt kérdése. A Messzelátó egyesület programkoordinátorával, Schnierer Katalinnal beszélgettem célkitűzéseikről, vállalt programjukról.
 
– Mikor és milyen céllal alakult meg a Messzelátó Egyesület? 
 
– 1999-ben alapították az egyesületet zoológus hallgatók. Akkor még az egyesület fókuszában a biodiverzitás (a biológiai sokféleség megőrzése) állt, így az első projekt egy bajkál-tavi expedíció volt.
 
– Miért tartottátok fontosnak egy ilyen szervezet  létrehozását?
 
– Mindig jókat mosolygok ezen a történeten: eredetileg azért volt szükség az egyesület megalapítására, hogy létre jöhessen ez az expedíció. Persze emellett az alapító tagok igen elhivatottak voltak, hisz a Messzelátó azóta is töretlenül aktív, sőt, van olyan alapító tag, aki még 12 év után is rengeteg önkéntes munkával segít minket.
Ők, mint mondtam, főként a biodiverzitás védelmét tartották fontosnak: tanösvényeket építettek, térképet készítettek, selyemkórót irtottak, vagy épp békákat mentettek. S mindezek mellett szinte a kezdetek óta fontos szerepet játszott a szervezet életében a külföldi önkéntesek fogadása.
 
– Együttműködtök-e más civil szervezetekkel?
 
– Természetesen! Bár ez főként a programok kommunikációjában való kölcsönös segítségnyújtásban merül ki. Én úgy látom, hogy a hazai civil szervezetek rendkívül kreatívak, s saját ötleteik megvalósítása mellett már kevés energiájuk jut arra, hogy más projektekből is kivegyék részüket, s emiatt alacsony a szoros együttműködések száma. A legjelentősebb partnereink inkább külföldi szervezetek.
 
Klímafürdő, Messzelátó Egyesület– A szervezet fennállása óta mire vagy a legbüszkébb?
 
– Kb. két éve követem a szervezet munkáját: önkéntesből lettem alkalmazott. Legsikeresebbnek talán a Klímafürdőt gondolom, mely egy kb. 1500 vendéget fogadó klímademonstráció volt a Széchenyi Fürdőben filmforgatással és zenekarokkal. Hatalmas falat volt egy ilyen kis szervezet számára egy ekkora rendezvény lebonyolítása, mely csupán a nagyon lelkes önkénteseknek köszönhetően valósulhatott meg.
 
– Milyen programokat / akciókat valósítottatok meg eddig?
 
– Sok izgalmas projektünk volt már ez alatt a hosszú idő alatt. A Baobab egy 4 m magas felfújható fa, mely kerékpáros önkénteseinkkel beutazta Kelet-Közép Európát, hogy az összefogás szükségességét hangsúlyozza a klímavédelemben. Az utóbbi két évben a legjelenősebb projektjeink az 50 kilométeres diéta, illetve a Zöld Otthon Akadémia voltak. Az előbbi a helyi termékek fogyasztásának fontosságát hangsúlyozza, s arra kéri résztvevőit, hogy igyekezzenek főként 50 kilométeren belül előállított alapanyagokból főzni, míg az utóbbi a fenntartható városi életmód folytatásához ad praktikus tudást. Foglalkozásaink már közel 200 résztvevőt számlálnak, akik szappant, kozmetikumot, vagy épp sajtot tanultak meg készíteni, kreatív használati tárgyakat állítottak elő hulladékból, vagy bútorokat újítottak meg. Ezekre foglalkozásokra folyamatosan lehet jelentkezni.
 
– Miket terveztek a jövőben?
 
– Szeretnénk több aktív önkéntest bevonni a Zöld Otthon Akadémia munkájába, hogy még több érdeklődőhöz juthassanak el foglalkozásaink, melyekkel vállalatok felé is nyitni szeretnénk. Ezek az alkalmak fejlesztik a kreativitást, illetve kellemes, jó hangulatú, inspiráló együttlétet biztosítanak.
 
Messzelátó Egyesület– 2011 az Önkéntesség Európai éve volt, mesélnél nekünk kicsit az önkéntességgel kapcsolatos tevékenységetekről?
 
– Egyesületünk nem nevezhető annak a klasszikus önkéntes-fogadó szervezetnek. Nincsenek nagy akcióink, mely rövid időre sok önkéntest fogad: nálunk inkább hosszú távra, egy-egy feladatkörben jobban elmélyedő önkéntesek fordulnak meg. Önkéntes az elnökünk, a titkárunk, a rendszergazdánk, EVS önkénteseink nyelvtanára. Van két gyakornok-önkéntesünk, akik heti kb. 3 napot segítik a munkánkat. Külföldi EVS önkénteseink a hét öt napját velünk töltik, s a legtöbb programunk megálmodásából és lebonyolításából kiveszik részüket: most épp kisfilmet forgatnak. A Klímafürdő alatt a 10 fős szűk stáb kb. 1 hónapig minden nap a rendezvényért dolgozott - szintén önkéntesen. A motivációt nehéz meghatározni: szerintem a közösség, a jó hangulat, az inspiráló környezet és a hitelességünk vonzza őket: hogy nem csak beszélünk a fenntarthatóság fontosságáról, de tényleg így is élünk. Főzünk, keveset fűtünk, s nem szégyellünk belenyúlni a kukába, ha ott valami használhatót látunk.
 
– Rendszeresen küldtök az EVS-en keresztül külföldre magyar önkénteseket illetve hozzátok is érkeznek külföldi önkéntesek. Általában mely országokból küldtök és mely országokból fogadtok önkénteseket?
 
– Az elmúlt egy évben kb. 40 magyar fiatal kiutazását segítettük, ami hatalmas számnak számít. Sem a projekttémák, sem az úticélok között nem szoktunk válogatni, inkább a projektek színvonalát tekintjük, illetve azt, hogy mi érdekli az önkénteseket igazán. A legnépszerűbb célpont egyértelműen a napfényes Spanyolország, de a legjobb kapcsolatot lengyel szervezetekkel ápoljuk, s emiatt ott tartózkodik most a legtöbb önkéntesünk. Saját tapasztalatból is tudom, hogy a lengyelek nagyon vendégszeretőek, s rendkívül jól bánnak önkénteseinkkel.
 
Messzelátó Egyesület– Mi a tapasztalatotok a külföldi önkéntesekkel? Mennyire felkészültek, nyitottak? Általában mennyi időt töltenek nálatok az önkéntesek és miben tudnak segíteni?
 
– Önkénteseink 1 évet szoktak velünk tölteni. Európa számos pontjáról érkeztek már hozzánk, s az ország sosem számított szűrőfeltételnek. Most három önkéntesünk van: Magda Csehországból, Fafa Franciaországból és Lauren Angliából. Nehéz összefoglalni, mi mindenben segítenek: videót készítenek, nemzetközi projektet koordinálnak, újrahasználnak, képeslapokat terveznek, kenyeret sütnek, foglalkozásokat tartanak... Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megfelelő koordinációt kapjanak, s hogy ne csak mi kapjunk tőlük, de ők is a lehető legtöbbet fejlődjenek egy év alatt.
  
– Mit üzennél az Ismertség Magazin Olvasóinak? Milyen apró tanácsok, trükkök vannak, amit beépítve a mindennapjainkba mi is tehetünk valamit a környezetünkért?
 
– Sokat számít, hogy mit eszünk. Figyeljük, melyen az idényzöldségek, -gyümölcsök, s igyekezzünk inkább ezeket fogyasztani. Novemberben a sütőtök és a cékla a legdivatosabb, rengeteg különleges receptet lehet hozzájuk találni. A felmosáshoz mindenféle csodaszerek helyett elég az ecetes víz. Ha nem szeretjük a szagát, két csepp illóolajjal eltüntethetjük azt. Öblítőszer helyett szintén elég az ecet, s ígérem, egyáltalán nem lesz ecetszaga a ruháknak!
 
Messzelátó Egyesület– Hogyan kapcsolódhatnak be a  Messzelátó Egyesület munkájába Olvasóink? (önkéntesség, anyagi támogatás stb.)
 
– A www.messzelato.hu/tamogass oldalunkon megtalálhatják a kedves Olvasók, mi mindent gyűjtünk. Nagyon tudunk örülni például az elmosott, nem összenyomott papír tejesdobozoknak, vagy az elnyűtt, megunt férfi pólóknak. De bátran jelentkezhet az is, aki önkéntesként szívesen tartana foglalkozásokat gyerekeknek, vagy felnőtteknek. Természetesen a tagdíj, adó 1%, vagy más támogatásokat is szívesen fogadjuk, s ha valaki külföldön önkénteskedne, szintén bátran keressen minket!
 
Regenbach Zsófia