logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kurultaj 2016

Kurultaj 2016

Kurultaj 2016, Magyar Turán Alapítvány, Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés,BugacA Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe 

A Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség idén augusztus 12-e és 14-e között rendezi meg a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés ünnepét Bugacon, amely a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe, és egyben a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozója.
 
Ma a Kurultaj* – Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság, s egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, hiszen több mint száz, Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan.
 
Az idei Kurultajra Felvidéktől Erdélyig érkeznek kárpát-medencei magyar hagyományőrzők. Ugyanakkor 27 nemzet képviselői is ellátogatnak a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozójára. A résztvevő nemzetek és törzsek listája: azeri, avar, baskír, bolgár, balkár, burját, csuvas, gagauz, kabard, karacsáj, karakalpak, kazak, kazakisztáni madjar, kirgiz, kumik, mongol, nogaj, üzbég, üzbegisztáni madzsar, tatár, török, tuvai, türkmén, ujgur, yakut és magyar.
 
Kurultaj 2016, Bugac, nomád sátorA Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésre felépülő hatalmas nomád tábor egyik része a hun korszakot fogja megidézni. A hagyományőrző tábor mellett az Ősök Sátrai mellett épül fel a világ  legnagyobb – a legutóbbi Kurultajon már bemutatott – fából készült óriásjurtája. „Az óriási jurtában nagyszabású kiállítást rendezünk be. A hatalmas jurtában ismét megtekinthető lesz a Hunok bejövetele című panorámakép, mely a Kárpát-medencéből irányított Hun Birodalomnak állít emléket” – hangsúlyozza Bíró András Zsolt. A Kurultaj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke felhívja a figyelmet, hogy az idei kiállítás számtalan új elemet fog tartalmazni, mivel eddig sehol nem kiállított antropológiai és régészeti leleteket tekinthet meg az érdeklődő közönség. 2015 augusztusára készültek el a legújabb tudományos arcrekonstrukciók Kárpát-medencei hun vezéri leletekből, s megtekinthettük az avar és a besenyő harcosok képmásait. „Az idei egyedülálló antropológiai és régészeti kiállításon meglepetéssel készülünk, előtérbe helyezve a Felső-Tisza-vidéki magyar leleteket” – szögezi Bíró András Zsolt, nyomatékosítva: a Magyar-Turán Alapítvány középtávú céljai között szerepel, hogy egy impozáns Atilla-szobrot állítsanak Budapesten. 
 
Bugacon mindezek mellett – többek között – nomád lovas és íjász versenyek, gyalogos-páncélos párbajverseny, s lovas harci bemutatók is lesznek.  A 2016-os Kurultajra érkező rokon nemzetek művészei népzenei s néptáncbemutatót is tartanak. A hazai közönség először láthat olyan táncokat, és hallhat olyan zenéket, amelyekért egy európainak több ezer kilométert kellene messze keletre utaznia.
 
Kurultaj 2016, Bugac, Kurultaj Magyar Törzsi GyűlésA Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés egyébként nagy kempingtáborral várja az közös ünneplésre érkező közönséget. A kempingsátorral érkező vendégek a nagy kiterjedésű táborhelyen átélhetik a közös ünneplés felemelő érzését, ősi kapcsolatok elevenednek fel a rokon népeinktől érkezett vendégekkel, és új barátságok születhetnek.
 
----------
 
*A Kurultaj szó, illetve ennek több változata az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben, és az erre épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt. A lovasnomád magyar törzsek is tartottak törzsi gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik), amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen törzsi gyűlésen döntöttek sok fontos kérdésben, illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadivállalkozásokról tanácskozhattak.