logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Kutyák és a nyaralás

Kutyák és a nyaralás

nyaralás kutyával, kutyák és a nyaralásMit tegyünk háziállatainkkal a nyári pihenés ideje alatt?

Mit tegyünk kedvenc ebünkkel, ha nyaralni megyünk? Vigyük magunkkal, vagy adjuk kutyapanzióba? Ha visszük, miről kell gondoskodnunk, milyen körülmények között utaztassuk, ha nem, akkor kire bízzuk? Vannak kifejezetten kutyabarát úticélok, máshol azonban nem szívesen látják négylábú társunkat. Ha külföldre készülünk, kisállat útlevélről is gondoskodnunk kell.

Ha úgy döntünk, hogy a kutya marad, csak azt kell elintéznünk, hogy találjunk számára valakit, aki megfelelően tud gondoskodni róla. Ez elsőre talán egyszerűen hangzik, pedig közel sem az. Nem egy zökkenőmentes feladat alkalmas pótgazdit találni, ugyanis az állat rendszeres sétáltatása, itatása és etetése időigényes. Kutyánknak természetesen az a legjobb megoldás, ha már egy számára is ismerős rokon tud vigyázni rá. Ha megoldható, azzal is kellemesebbé tehetjük hiányunkat, ha kedvencünket az illető saját otthonába is be tudja fogadni, így megkímélve a hosszabb egyedülléttől. Ha nincs más lehetőség, kérjük meg szomszédunkat vagy ismerősünket, hogy legalább napi egy etetés és sétáltatás erejéig szánjanak időt háziállatunkra. Ha erre sincs mód, vagy nem akarjuk az ebet hosszabb időre magányban tudni, kitűnő kutyapanziókat találhatunk neki országszerte.

margin:5px 5px 5px 5px;"

Abban az esetben, ha a kutya is velünk tart a nyaralásra, már több dologra kell ügyelnünk. Az egyik legfontosabb, hogy az út során mindig legyen számára bőven elegendő ivóvíz, valamint edény, hogy bárhol lehetősége legyen az állatnak a folyadékpótlásra! Emellett ne felejtsük otthon a pórázt, a szájkosarat és az egyéb megszokott eszközeit, játékait sem! Gondoljunk kedvencünkre is az elsősegélydoboz összeállításánál! Vízparton különösen gyakori, hogy kagylóknak, kavicsoknak köszönhetően elvágják a mancsukat. Tartsuk szem előtt egyéb balesetek lehetőségét is, bárhová utazunk, indulás előtt mindig írjuk össze a közelben található állatorvosok és állatkórházak elérhetőségeit! Ha autóval indulunk útnak, oda kell figyelnünk a klíma megfelelő hőmérsékletére vagy a szükséges szellőzésre, és természetesen arra, hogy a kutya soha ne maradjon az autóban. Ha külföldi útra készülünk, már jóval korábban el kell kezdenünk foglalkozni az állattal kapcsolatos elintéznivalókkal.
 

Előfordulhat, hogy egy-egy engedély beszerzése hónapokig is elhúzódhat, ezért a szükséges intézkedéseket ne halasszuk az utolsó pillanatra! Ha kedvencünket ki akarjuk vinni az országból, szüksége lesz kisállat útlevélre, és nem szabad megfeledkeznünk a mikrochip beadatásáról sem. A chippel való megjelölés ugyanis két éve már kötelező Magyarországon is, követve az Európai Unió jogszabályait. Az Unión kívüli országoknál már helyenként eltérőek a beutaztatás szabályai, ezért érdemes mindenképpen felkeresni az adott állam nagykövetségét, és ott érdeklődni a határátlépés feltételeiről és a visszaúttal kapcsolatos előírásokról. Ezt célszerű minél előbb elintézni. Ugyanis esetenként az ország kérhet akkreditált laborban készült vér laborvizsgálatot, amellyel igazolnunk kell kutyánk veszettség elleni védettségét, ez pedig akár egy hónapnál tovább is elhúzódhat. Ha valamilyen mediterrán vagy trópusi vidékre utazunk, kérjük saját állatorvosunk segítségét, aki a megfelelő készítményt tudja ajánlani számunkra, amellyel megvédhetjük háziállatainkat a regionálisan gyakran előforduló parazitás betegségektől. A külföldre való beutaztatás szabályairól bővebb információ található a www.petpassport.hu oldalon.
 

Bárhogyan döntünk is, azt tartsuk szem előtt, hogy melyik megoldás a legjobb, és legkényelmesebb kutyánk számára. Mérlegelnünk kell több tényező szerint is. Az idő, a pénz és a környezet engedi-e az állat utaztatását, valamint elég hosszú időre utazunk-e el ahhoz, hogy felbolygassuk kedvencünk megszokott mindennapjait. Ha végül otthon marad, válogassuk meg kire bízzuk, ha pedig velünk jön, ne felejtsünk el időben gondoskodni kisállatunk utazásának minden feltételéről! És ha végül mindent kipipáltunk az összeírt leltárból, ezután már gondtalanul élvezhetjük a nyaralást kutyánkkal, vagy nélküle.
 
Szili Eszter

Kapcsolódó cikk:

Hőségben az eb >>