logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Lánc helyett

Lánc helyett

láncon tartott kutya

Svájci nyugdíjas lett a falusi házőrző

Néhány méteres láncon élte életét történetünk főhőse, Rex. Gazdája, a falusi, régi vályogházban élő idős néni amolyan házőrzőként tartotta, életét a kutyus végigszolgálta, bár a három méteres lánc erősen beszabályozta mozgásterét, enni kapott, néhány szót is, a simogatás azonban végképp nem volt divat a háznál. Sorsa gazdája halálával vett gyökeres fordulatot és immár egy kedves svájci házaspárnál tölti jól megérdemelt nyugdíjas éveit. 
 
Az állattartás minősége az elmúlt években, évtizedekben sokat változott. A házőrzésre ridegen tartott ebek utódainak jó részéből kedves családtag lett, akinek ugyanolyan törődés jár, mint a többieknek. 
Persze a helyzet korántsem mindenhol rózsás. Vannak régi vágású gazdák, akik úgy vélik, a kutyának láncon, kötélen a helye, ugasson az idegenekre: ez a dolga. Ilyen sors jutott a bakonypéterdi Rexnek is. A diófa alatt kialakított fáskamra sarka volt a szállása, s ameddig lánca engedte világosan kivehető volt kaparó lábainak kimélyített körsugara. A kócos jószág nyakán a szőr is kikopott a lánctól, futni egy jót sosem tudott. Mindemellett kedves jószág volt, értelmes és barátságos. 
Egy hideg téli napon gazdáját idősek otthonába vitték és bár úgy rendelkezett, altassák el a kutyát, a rokonok inkább egy menhelyre vitték. Eltelt néhány hónap és egykori háromgyermekes szomszéd család elhatározta: magához veszik a szerencsétlen sorsú ebet. Meglepetésükre kiderült: Rex immár Svájcban ugatja a holdat, a menhely honlapjának, kapcsolatrendszerének köszönhetően külföldi befogadóra talált.
Győr-Moson Sopron megye egyetlen menhelyeként ismert Győri Állatmenhely intézte a kutyus sorsát. Nem könnyű utolérni őket telefonon, Szabó Réka munkatársuk rendre azzal hárította érdeklődésünket, hogy épp kutyával ül az állatorvosnál, vagy sürgős intézkedés közepette van. Mint kiderült rengeteg tennivalót vállal fel a szervezet, melyet az Emberek az Állatokért Alapítvány támogat. Állatvédőrség, elveszett, megtalált állatok sorsának intézése, vagy épp állatorvosi kezelésre hordása, alaposan lefoglalja az állatszerető dolgozókat. A szervezőmunka egyik jól bejáratott része a külföldi gazdikhoz való kiközvetítés. Mint leszögezik Alapítványuk kizárólag leinformálható külföldi szervezetekkel és magánszemélyekkel dolgozik együtt. Jó néhánnyal már évek óta, nagyon jó kapcsolatot ápolva. Győrből utaztak már kutyák és cicák Ausztriába, Németországba, sőt több szerencsés állat- mint az egykori Rex is- svájci illetőségű lett. Az aggódó állatbarátoknak üzenik: rendszeresen kapnak az állatokról fényképes beszámolókat és különböző külföldi szervezetek, alapítványok honlapjain is nyomon lehet követni a kiutazott kutyusok, cicák sorsát. 
Németországban és Ausztriában például külön honlapot hoztak létre a győri menhelyen élő állatok megsegítésére. Hihetetlen segítség ez nekik abból a szempontból is, hogy telt házzal működő menhelyükön újabb és újabb állatokat tudnak fogadni.  
Fontos tapasztalat, hogy az idős és beteg állatok is gyakran találnak otthonra, befogadóra külföldön. Lelkes osztrák magánemberek segítenek a menhelyre bekerülő sérült, idős vagy éppen nagyon fiatal, anya nélkül maradt kisállatok sürgős elhelyezésében biztonságos, meleg otthonokban.
 
Ágh Zsuzsa