logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Megfázás helyett

Megfázás helyett...

meghűlés, megfázás, nátha, influenzaEgészséges életmóddal elkerülhetjük a betegséget

Amikor fogytán a szervezet energiája, vagy stresszes időszakban vagyunk, könyebben fázunk meg, vagy kapunk vírusos fertőzést. Egészséges életmóddal, a szervezet ellenállóképességének megerősítésével azonban elkerülhetjük a megfázást és az influenzát.
 
A kezdeti tünetekkor még megfelelő táplálkozással és rengeteg természetes folyadék és C-vitamin bevétellel, valamint a fehérjében gazdag, állati eredetű ételek (mint pl. a tej, tojás, hús, hal) mellőzésével és sok pihenéssel megelőzhető, vagy három-négy napra csökkenthető a betegség lefolyása. A megfázás lehet vírusos, vagy bakteriális eredetű, az előbbire nincs orvosság, az utóbbira pedig nagyon  indokolt esetben (ha a megfázás nem enyhül, a tünetek pár nap múlva nem javulnak, hanem súlyosbodnak) antibiotikumokat szedhetünk. Az antibiotikumokkal azonban bánjunk körültekintően: rongálják a bélflórát, ezáltal gyengítik az immunrendszert,  tehát minden esetben tanácsos joghurttal mérsékelni a bélflórára gyakorolt kedvezőtlen hatásukat. (A joghurt, és tejtermék-félék azonban hűtik a szervezetet és nyákosítanak, pedig meghűléskor épp a melegítő hatású ételeket – italokat kéne mindenkinek előnyben részesítenie!) Alábbi összeállításunkban ezért inkább a megelőzésre, valamint a természetes gyógymódokra hívjuk fel Olvasóink figyelmét!
 
A megbetegedés elkerülhető akkor, ha egészségesen táplálkozunk, eleget pihenünk és rendszeresen (hetente 3x) sportolunk valamit. Öltözzünk rétegesen és az időjárásnak megfelelően! Igyekezzünk könnyű, vitaminokban, rostokban dús táplálékot fogyasztani. Célszerű a napi kalóriamennyiséget több alkalomra elosztani, hogy ne terheljük a szervezetünket. A folyadékfogyasztásra is fektessünk hangsúlyt, mert ez a szervezet egyensúlyának egyik alappillére. A napi másfél liter folyadék biztosítása elengedhetetlen, ám ha már megbetegedtünk, jó, ha annyi folyadékkal mossuk át a szervezetünket, amennyi csak belénk fér.  Ha immunrendszerünk erős, vagy nem betegszünk meg egyáltalán még egy vírusos fertőzéstől sem, vagy pár nap alatt, a legenyhébb tünetek kíséretében leszünk túl rajta. Nem javasoljuk a különféle tasakos, megfázásra gyártott italporok kortyolgatását sem, mert ezek a többek között koffeinnel dúsított szerek úgy megzavarják a szervezet természetes működését, amelyik eredendően a kór legyőzésére törekszik, hogy aki ezekkel próbálja kúrálni magát, akár több hétig elhúzódó megfázásra is számíthat.
 
Influenza elleni védőoltás?
 
A magunk részéről nem javasoljuk! Tapasztalataink szerint nagyobb százalékban betegedtek meg azok influenzában, akiket beoltottak, mint azok, akiket nem. Sőt, sokan több év viszonylatában csak abban az évben fertőződtek meg influenzával, amikor megkapták az oltást...
 
Mit tehetünk, hogy megállítsuk a kezdődő tünetek jelentkezésekor a megfázást, vagy vírusos megbetegedést, vagy pár napra csökkentsük a lefolyását?
 
Alábbi összeállításunkban azokat a fűszereket, gyógynövényeket, zöldségeket vesszük sorra, amelyek hathatós segítséget jelentenek a megfázás enyhítésében!
 
Tormatorma
 
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
 
Gyömbér
 
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
 
Erős paprika
 
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
 
vöröshagyma, lilahagyma, fokhagymaVöröshagyma
 
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktérium-fertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira intenzív íze.
 
Hagymatea
 
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
 
Forralt bor
 
A népi gyógyászat egyik legkellemesebb javallata a melegen gőzölgő, illatos forralt bor kortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.
 
Fokhagyma
 
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Kiváló herpeszre, árpára is! Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja. Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
 
céklaCékla
 
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.
 
Savanyú káposzta
 
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben. Kiváló egészségmegőrző, gyógyulást elősegítő táplálék, ha savanyú káposztát összekeverünk nyers, szeletelt vöröshagymával!
 
Fekete retek
 
Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására is.  Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású. 
 
citrusfélékCitrusfélék
 
A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen. A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki az orvos tanácsát.
 
Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma
 
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük meg, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum. 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
 
É. B.