logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Mint hal a vízben

Mint hal a vízben…

A babaúszásról

babaúszásA szülők és babák egyik legkedvesebb programja a babaúszás. Nemcsak a gyermek fejlődésében segít, de növeli a bizalmat a baba és szülei között, és hozzájárul az apák és csemetéik bensőséges kapcsolatához is.  

A víz az egyik legtermészetesebb közeg a babák számára, hiszen életük első kilenc hónapját abban töltik. Ez egy csodálatos környezet, ahol kitejesedhet a szeretet, bizalom szülő és gyermeke között. A babák testi-lelki fejlődését jelentősen segíti a babaúszás, azonban nem mindegy hogyan, mikor és hol dobjuk be csemeténket a mély vízbe. A babaúszás lényege, hogy a kisded és papa (vagy mama) is jól érezze magát. Ezek a foglalkozások különlegesek és segítenek abban, hogy bensőségesebb kapcsolat alakuljon ki baba és apa között. Fontos megjegyezni, nem minden babaúszás egyforma. Vannak helyek ahol nincsenek irányított foglalkozások, csak a helyszínt biztosítják. Mi ezt nem tekintjük babaúszásnak! A legjobb, ha olyan helyet választunk, ahol irányított órákon vehetünk részt, valamint szakképzett oktatók segítenek gyermekünknek, hogy minél jobban élvezzék a víz nyújtotta szabadságot és kényeztetést.
 
A Kalovits-módszerről

Az egyik közkedvelt foglalkozásforma a Kalovits-módszerre épül. Megalapítója Kalovits István, akinek köszönhetően immár 21 éve sikeresen alkalmazzák a babák fejlesztésében. Az órák lényege, hogy összebújva babánkkal, mondókázva, dalolászva hozzászoktatjuk a vízi közeghez, ami persze nem lesz neki idegen, ha időben elkezdjük, hiszen a pocakban kilenc hónapon át úszkált.

babaúszásA babaúszás menete

Általában egy kis babamasszázzsal kezdődik, mikor is gyengéden cirógatjuk, szeretgetjük csemeténket, segítve a továbbiakra való ráhangolódást. Majd zuhanyzás és ugrás a medencébe – persze csak képletesen. A vízi foglalkozás megközelítőleg 30-40 perc, ez szakképzett oktató által vezetett feladatsor, amit 5 perc játékkal zárnak, sok-sok vízi játékkal, úszógumival. A módszer hívei általában odafigyelnek arra is, hogy nagyjából egykorú babák úszkáljanak egy csoportban, illetve, hogy tudásszintjük is megegyező legyen, hiszen a babaúszás általában egymásra épülő feladatokból áll.
 
Félelmeink
 
Minden szülőben felmerül mennyire ártunk, vagy használunk babánknak az úszással, hiszen bacik, vírusok minden közösségben felbukkannak. A másik sarkalatos kérdés a medence hőfoka illetve a tisztasága lehet. Emiatt felesleges aggódni: a víz hőmérséklete 32 fok körüli, a medencét pedig szakemberek fertőtlenítik, a gyermekek számára legideálisabb szerekkel.  Azt viszont saját tapasztalatból tudom, hogy könnyen megfázhatnak porontyaink a hazafele úton, télvíz idején, vagy a hidegebb napokon. Mivel a babák egy úszópelusban pancsiznak, az uszoda és öltöztető hőfoka 30 fok fölött mozog, így kellőképpen ügyelni kell a megfelelő öltözékre, mikor kilépünk a meleg helyiségből.
 
Előnyök
 
A rendszeres babaúszás testileg-lelkileg fejleszti gyermekünket, valamint erősíti az immunrendszert, javítja a tüdő kapacitását. Segíti a koordinációs képességet, a motorikus mozgás fejlődését, s a gyermek-szülő kapcsolat elmélyítését.

 
babaúszásElőkészületek

Általában azt szokták javasolni, hogy szoktassuk babánkat a hűvösebb vízhez, próbáljunk vele néha zuhanyozni, valamint engedjük tele a kádat vízzel, és lebegtessük gyermekünket a víz felszínén, mindkét kezünket használva. Különös figyelmet fordítsunk arra, nehogy kellemetlen élmény érje babánkat, hiszen a tudatalattiban raktározódnak a rossz élmények. A szakirodalom eltérő adatokat közöl azzal kapcsolatban, mikor érdemes elkezdeni a babaúszást, de az bizonyos, hogy érdemes az első életévben. Én a kisfiammal 4 hónapos korában úszkáltam először. Helyesebben a férjem privilégiuma lett a lubickolás, mivel szerettem volna, ha van valami olyan program, amit csak apával csinál. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Szerintem nagyon jót tett a kapcsolatuknak, hiszen azóta, amint meglátja apát, majd elrepül örömében és este, amikor apa hazaér, egyből átugrik az ölébe. Egy szó, mint száz, a babaúszás nagyon sokat segíthet gyermekünk testi-lelki fejlődési folymataiban.

Puskás Gabriella