logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Saeed Farajpouri a Trafóban

Saeed Farajpouri és zenekara a Trafóban

Saeed FarajpouriA Gift VIII. szakrális / transz-zenei sorozat következő alkalma

Március 4-én, vasárnap 20 órai kezdettel az iráni Saeed Farajpourit és zenekarát hallhatjuk a Trafóban. Az együttes hangszeres zenészeinek felkészültségéről sokat elárul, hogy mind játszottak az egyik legjelentősebb perzsa énekes, Mohammad-Reza Shajarian együtteseiben, valamint a világzenei körökben is ismert és  világszerte rengeteget koncertező Dastan Ensemble-ben. A koncert páratlan zenei élménynek ígérkezik! 
 
A Kayhan Kalhor hipnotikus koncertje után ismét a perzsa zene egy kiemelkedő mestere koncertezik a Trafóban. Kalhorhoz hasonlóan Saeed Farajpouri is iráni hegedűn játszik, ezúttal azonban egy nagyobb létszámú együttest hallhatunk, akik a perzsa zene legfontosabb hangszereit szólaltatják meg: a daf, a dohol és a tombak nevű ütőhangszereket, a pengetős tar-t és a kamancheh-t. Természetesen az ének sem maradhat ki a szakrális szövegek tolmácsolására.
 
daf, iranian instrument, iráni hangszerAz együttes hangszeres zenészeinek felkészültségéről sokat elárul, hogy mind játszottak az egyik legjelentősebb perzsa énekes, Mohammad-Reza Shajarian együtteseiben, valamint a világzenei körökben is ismert és  világszerte rengeteget koncertező Dastan Ensemble-ben.
 
S hogy miért különleges a Gift címet viselő zenei sorozat? Mert rengeteg különböző zenei hagyomány él napjainkban, melyek folyamatos inspirációval, alapanyaggal szolgálnak a kortárs művészet számára is. Az életben tartott, folyamatosan megújított tradíció az értő alkotók kezében úgy változik, hogy nem veszít lényegéből, minőségéből. Ajándék – művésznek és nézőnek egyaránt. Erre utal a zenei sorozat címe is,  melynek keretében olyan világsztárokat hallhatott a közönség, mint Mohammad Motamedi, Kayhan Kalhor, vagy Kudsi Ergüner. A sorozat célja olyan kiemelkedő előadók bemutatása, akiknek zenéjében jelen van és megtapasztalható a felemelkedés, a transzcendentalitás élménye.

A zenekar tagjai:

Saeed FARAJPOURI –kamancheh (iráni hegedű)
Nariman HODJATI - tar
Behnam SAMANI – ütőhangszerek / daf and dohol
Farid FARAJPOORY – énekes / singer
Amir Kasra ZANDIAN – ütőhangszer / tombak
 
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza
 
Cím: 1094 Budapest, Liliom u. 41.
trafo.hu- www.ismertseg.hu