logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Szívecskék és csoki mousse

Szívecskék és csoki mousse

csoki mousse, Döme Barbara receptjeEgy igaz történettel fűszerezett desszert Valentin-napra 

A közelgő Valentin-nap lázba hozza a szerelmeseket. Legtöbbünk szívecskés dolgokat vásárol a párjának, kedvesének. Láss csodát! Néha elég egy közönséges palacsinta is a varázslathoz... De, hogy a különleges desszert se hiányozzon az asztalról, egy hamisítatlan csoki mousse-val koronázom meg a kivételes napot. Tartsanak velem!
 
Az én szívem kapott már elégtelen osztályzatot profitól és amatőrtől is. Míg a profi az osztályozás után szívultrahangra küldött, addig az amatőr csak úgy el…
Ha valaki mostantól azt vágja a fejemhez, hogy szívtelen vagyok, hát bizony nagyobbat téved, mintha a levendulás fagyit különlegességnek, nem pedig ehetetlen sznob nyavalyának nevezné. Olyan valami történt velem a napokban, amit én magam sem hinnék el, ha valaki más mesélné, de mivel józan voltam, így bizonyosan állíthatom, tényleg megtörtént a dolog. Ezért gyorsan le is fotóztam a bizonyítékot, mielőtt valaki kétéves pszichiátriai gyógykezelésre utaltatna, nem szokványos esetemért...
 
Aki ismer, az tudhatja, hogy szkeptikus vagyok a csodákkal, jelenésekkel, jóslatokkal és hasonló dolgokkal kapcsolatban. Elvem az, hogy amit kézbe tudok venni, az biztosan létezik, a többi meg mindaddig csak mese, amíg nem manifesztálódik olyan formában, amit megfoghatok. Szóval meglehetősen szkeptikus vagyok, a napokban mégis elbizonytalanodtam. A történet úgy indult, ahogyan egy átlagos estém általában…főztem. Hortobágyi palacsinta készült, amihez, mint tudjuk, elengedhetetlen a palacsinta. Mindenből az került a masszába, mint máskor és éppen azt a sütőt kaptam elő most is, amivel ezer éve készítem ezt a fajta finomságot. Palacsintában egyébként profi vagyok, annak idején a kollégiumban annyit sütöttünk belőle, hogy ha nem megesszük, hanem eladjuk, már nem itt sínylődnénk, hanem valahol Balin unatkozhatnánk két méregdrága koktél szürcsölgetése közben...
szívecskés palacsinta. Fotó: Döme BarbaraÚgy sütöttem a palacsintát, akkor is, mint mindig.... amikor az egyiken valami furcsa dolgot fedeztem fel. Mondom, józan voltam és a konyhában is 100-as izzó ontja a fényt, mégis azt kellett megállapítanom, hogy a megsült tészta egyik oldala tele van szívekkel. Tényleg nem bolondultam meg és nem én találtam ki..., meg hát itt van a fotó is, amely ezúttal szolgáljon bizonyítékul minden hitetlen számára. Aki tud palacsintát készíteni, bizonyíthatja, hogy ezeket a formákat szándékosan nem lehet belesütni a tésztába, vagy legalábbis én nem tudom, hogyan kell.
Hogy ez a furcsa dolog, esetleg üzenet-e, vagy csak egyszerű véletlen, nem tudom megmondani. Okkultista tanácsadó barátom szerint a palacsintán nem véletlenül jelentek meg szokatlan formák: szerinte ez pozitív üzenet, többek között kiteljesedést jelent, vagy utalhat a közelgő Valentin-napra is.
Mindenesetre kíváncsian várom a következő jeleket. Elképzelem, ahogyan turbékoló galambok jelennek meg a rántottában, vagy egy húszezres rajzolódik ki a spenótban, esetleg egy nagy ököl a túrós csuszában. Na, az lesz csak elgondolkodtató, rágódhatok majd rajta egy ideig, mit is jelenthet a dolog…
Addig azonban inkább közzé teszem a Valentin-napi csoki mouse receptjét, hátha az elkészítése közben Önökkel is megtörténik a csoda!
 

Csoki mousse Valentin-napra

No, lássuk csak, mi kell ehhez az isteni desszerthez. Mindenkit figyelmeztetek, ha csak úgy ímmel-ámmal fog hozzá, biztosan nem sikerül a csokicsoda. A mousse ugyanis szerelemmel készül, na meg csokival, vajjal, tojással és tejszínnel.
 
csoki mousse, Döme BarbaraHozzávalók 2 személyre:
 
1/2 tábla csokoládé
2 dkg vaj
2 tojás
2 csipet chilipor
2,5 dl tejszín
 
Elkészítése:
 
Vízgőz felett olvasszon fel másfél tábla fekete csokit. Bevallom, én gázláng felett teszem egy kis lábasban, de ezzel csak akkor próbálkozzon, ha nagy gyakorlattal rendelkezik. A csokiba tegyünk körülbelül 2 deka vajat és keverjük simára a masszát. Ezután adjunk hozzá két tojás sárgáját és főzzük sűrűre a keveréket, majd hűtsük ki. Ha szeretnénk, tehetünk bele chilit, narancshéjat, mentát. A chili a személyes kedvencem. Amíg hűl a csokis massza, a tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ugyancsak kemény habot verünk 2,5 deci tejszínből.
Kis trükk! Ha a tejszín nem akar eléggé megkeményedni, tegyünk hozzá 1-2 teáskanálnyi lisztet. Tudom, meglepő, de bejön! Amikor a csokis massza kihűlt, keverjük bele a tejszínhabot, majd a tojáshabot is, de óvatosan! A lágy krémet poharakba töltjük, lehűtjük, és jó gyorsan megesszük.
Ebből a keverékből egyébként kétféle krémet is csinálhatunk. Ha csak kicsit keverjük össze a csokit a habbal, márványos mousse-t kapunk, ha teljesen összedolgozzuk, esetleg 1-2 teáskanál kakaót adunk hozzá pluszba, igazi csokicsodát varázsolhatunk az asztalra!
 
 Döme Barbara
Chilis kávé gasztroblog szerzője
/A képek a szerző fotói/