logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Tartós szőrtelenítés szakszerűen

Tartós szőrtelenítés szakszerűen

Bízzuk szakemberre 

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a felesleges szőrzet évezredek óta gondot okoz a külsejükre igényes embereknek. Hogy megszabaduljanak tőle, gyanús kotyvalékokat, gyantát, borotvát, krémeket állítottak csatasorba, majd jött az epilátorok hada, de az eredmény nem bizonyult tartósnak, s kezdhették elölről az olykor cseppet sem fájdalommentes műveletet. A technika fejlődésével ma már nem elérhetetlen álom, hogy végleg búcsút mondjunk a felesleges szőrnek és tartósan sima bőrfelület váltsa fel szőrzet helyét. Azt viszont érdemes megfontolni, hogy hol és kivel végeztetjük el a műveletet, mivel többnyire a testünk kirakatban lévő bőrfelületét érinti a szőrtelenítés, így a szakszerűtlen, hozzáértés nélkül végzett kezelés nem veszélytelen. Dr. Hussein Ahed bőrgyógyász-kozmetológust kérdeztük a helyes szőrtelenítésről.
 
– Már  több mint egy évtizede foglalkozik tartós szőrtelenítéssel, s tán éppen ennek köszönhetően ma is ódzkodik a végleges szőrtelenítés kifejezéstől. Miért?
 
– Bár az eltelt évek során minden jel azt igazolja, hogy véglegesen sikerül ezekkel a technikákkal eltávolítani a nem kívánt szőrzetet, a magam részéről óvatos duhaj vagyok, és korrektebbnek érzem a tartós szőrtelenítés kifejezést. Pedig valóban végleges, hiszen a szőrtüszőben lévő matrix sejtek-amelyek a szőrnövekedésért felelősek- roncsolásával érjük el a kívánt eredményt, s ha ez sikerül, akkor már nincs miből kinőnie a szőrszálnak. Míg a gyantázás, borotválás, krémezés a szőrszálakat vette célba, s csak idő kérdése volt, hogy újra kinőjön, itt ettől nem kell tartanunk.
Két módszerrel érhetünk el látványos változást. Az egyik az IPL (Intense Pulsed Light) a másik a lézer technika. Az IPL szóródó, intenzív fény, míg a lézer egyenes. Az előbbi nagyobb területen hat, míg az utóbbi egyetlen ponton, s ezért hosszadalmasabb.
A kezelés alapja egy idevágó orvosi vizsgálat, amely kizárja, hogy olyan valakinél folytassunk beavatkozást, akinek feltárt, vagy lappangó betegsége, érzékenysége van. Ez lényeges különbség, hiszen míg az orvosi rendelőkben, a bőrgyógyászok a kollégák leleteire támaszkodva végeznek szűrést, addig a szépségszalonokban maximum kérdőívet kell kitölteni. Sajnos jogilag is rendezetlen ez a terület. A laikus a gép használati utasítására hagyatkozik, a szakorvos viszont egyedi eltérésekhez tudja kalibrálni, mivel megvan hozzá a szükséges ismerete, háttere. És akkor még nem beszéltünk a gyógyszerek által okozott fényérzékenységről, ami szintén problémák forrása lehet.
 
– Azt hinné az ember, hogy a strandszezon végeztével kevesebben keresik fel a rendelőket, szépségszalonokat, de kiderült, hogy éppen ellenkezőleg.
 
– Ezeknek a technikáknak nagy ellenségük a napfény, az UV sugárzás, ezért a kezelést csak pihentetett bőrön kezdhetjük meg. A szakirodalom három hetet javasol, de én a tapasztalataim alapján két hónapot írok elő a pacienseimnek, amikor a kezelendő területet nem érheti UV sugárzás. Természetesen ugyanez vonatkozik a kezelés idejére, illetve az azt követő hetekre is a paciens bőrének paramétereit figyelembe véve.
Mondhatjuk, hogy most indul majd a szezon, amikor az ősz beálltával lekopik a nyári barnaság, eltűnik a melanin felhalmozódás és alkalmas lesz a paciens bőre a kezelésre.
Nem érdemes türelmetlenkedni, mert akkor mellékhatások jelentkezhetnek. Ha még barna a bőr, akkor a kezelés helyén fehér foltok alakulnak ki, s ha a kezelés után túl korán megy napra, szoláriumba a paciens, barna foltok jelentkeznek a bőrön. Aki betartja az előírásokat, használja a fényvédő krémet, annak ezzel nem kell számolnia.
 
– Mennyire hosszadalmas az ilyen mindenre kiterjedő kezelés?
 
– Alapjában időigényes, de lényegében a paciens tűrőképességétől is függ, hiszen nincsenek felületi korlátozások. Az egyéni érzékenység szabja meg, hogy egyszerre mekkora területet kezelünk. Az ismétlésekre pedig azért van szükség, mert a szőrnövekedésnek négy ciklusa van, amit az egyszerűség kedvéért két fázisra szűkíthetünk. Az aktív fázisra, amikor a szőrszál érintkezik a szőrtüszővel és az inaktív időszakra, amikor leválik róla és elkezd felfelé vándorolni. Sajnos a technika mai állásánál nincs olyan módszer, amellyel ez biztonságosan meghatározható, ezért részben szerencse kérdése is, hogy mennyire eredményesek az egyes kezelések. ez a ciklusváltás teszi indokolttá az ismétlést, amikor a visszanőtt szálak tüszőit vesszük újból célba.
 
 
 

Vincze Mara