logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Tartósítószerek nélkül egészségesen

Tartósítószerek nélkül egészségesen

cseresznyebefőttMit kell tudni a mesterséges ételadalékokról?

A befőzési szezonban a celofánpapír mellett ott sorakoznak a boltokban a különféle vegyi anyagokból készített, vonzó csomagolásba rejtett mesterséges tartósítószerek. Ezek az adalékok megbetegíthetnek minket,  ráadásul nincs is szükség rájuk: hagyományos módon tartósítószerek nélkül is meg tudjuk őrizni a nyár zöldségeit, gyümölcseit. Cikkünkben a tartósítószerek káros hatásairól kérdeztük Némethné Tóth Julianna gyógyszerészt.

Noha egyre többen pásztázzuk végig az ételek csomagolásán az összetevőket, mégsem tudjuk mindig elkerülni, hogy káros adalékanyagokat fogyasszunk. Sokan pedig, mintha ez még nem lenne elég, otthon is mesterséges adalékokat használnak tartósításra. Alább a leggyakoribb élelmiszeripari tartósítószereket mutatjuk be, amelyek allergiát és egyéb panaszokat okozhatnak. Jó hír: fagyasztva, szárítva, aszalva, gőzöléssel (pl. savanyúságoknál) és elegendő mennyiségű cukorral (befőtteknél, lekvároknál) tartósítószer nélkül is megőrizhetjük, eltehetjük a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket.
 
Az Európai Közösség az 1960-as években fejlesztette ki az E-számozási rendszert annak érdekében, hogy az élelmiszer-adalékanyagok azonosítása egyszerűbbé váljon.
Az EU jogharmonizáció keretében Magyarország is elfogadta és 1996. január 1-jével bevezette az E-számrendszert, ami jelöli az adott termékben található adalékanyagokat, amiket a gyártónak kötelessége feltüntetni a terméken.
Az élelmiszer-adalékanyagok előállítása, felhasználása Magyarországon ugyanúgy, mint a fejlett országokban nagyon szigorú feltételekhez kötött.
 
üvegekAz adalékok közül a legtöbb problémát a tartósítószerek okozzák: a nátrium-glutamát, a szorbinsav, a szalicilek, de az ízfokozók is kiválthatnak allergiás reakciót –  hívta fel a figyelmet Némethné Tóth Julianna, gyógyszerész. 
Az E621-es számmal ellátott nátrium-glutamátot általában húskészítményekhez ízfokozóként adagolják. Fogyasztása az arra érzékenyeknél nyaki fájdalmat, hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.
A szorbinsav a természetben is megtalálható szerves vegyület, melyet élelmiszerekben tartósítószerként használnak. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését, viszont irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt. Sokan érzékenyek a befőzésnél korábban használt szalicilátokra, amit általában nátrium-benzoáttal helyettesítenek, de ez éppúgy kerülendő mesterséges adalékanyag.
A szalicileket több láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazható gyógyszer összetevői között megtalálhatjuk. Érzékeny egyéneknél fogyasztásuk kiütést, nyelvzsibbadást, nehézlégzést okozhat. Szakszerű segítség hiányában a beteg állapota rövid időn belül életveszélyessé válhat.
Nagyon hirtelen hatalmas gondot okozhatnak az allergiás reakciót kiváltó ételadalékok, figyeljünk oda rájuk! – figyelmeztet a szakember.
 
Németh Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

Megfázás  helyett >>

Alvászavar >>

Oregano  >>

Gránátalma >>

Pollenek, allergia, szmog >>