logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Vegyszerek, pollenek, szmog

Vegyszerek, pollenek, szmog

Dr. Márk Zsuzsanna allergológussal beszélgettünk

A civilizáció vívmányai sokban megkönnyítik, színesebbé teszik a mindennapjainkat, ugyanakkor gyakorta az egészségünk látja kárát, hogy mind távolabb kerülünk a természettől. A vegyszerek, illó- és adalékanyagok térnyerésével egyre több család életét keseríti meg az allergia, és akkor még nem beszéltük a pollenekről, amit éppen a természet zúdít ránk az év szinte minden hónapjában. S ha itt a tél és fellélegzésben reménykedünk, akkor a szmog lendül támadásba.
 
Hogy miként előzhetjük meg a bajt, illetve hogyan védekezhetünk ellene, arról dr. Márk Zsuzsanna allergológust kérdeztük.
 
– Amin nem tudunk változtatni, az a genetikai tényező. Ugyanis a betegek zömének családjában generációkon át követhető a hajlam, amit részben, vagy egészben átörökítenek ők maguk is. A külső, környezeti tényezőkön elméletileg tudnánk javítani. Pillanatnyilag a parlagfű allergia keseríti meg sokak életét. A nyolcvanas években, amikor az első betegeknél diagnosztizáltuk a parlagfű allergiát, ez még nem volt számottevő probléma.
A gyomnövény gabona szállítmányokkal érkezett hozzánk Észak Amerikából és villámgyorsan elszaporodott a művelésen kívüli területeken. Innen a neve is. A védekezés leghatékonyabb formája, ha nem hagyunk parlagon legelőt, földeket, s ha gondos gazdamódjára kaszáljuk az árokpartokat is. Idén az időjárás is ideális volt a gyomnövény burjánzásához. A pollenszám ilyenkor több ezer fölé emelkedik, néhány éve 16 ezres pollenszámot is elértünk. Itt kell megemlítenem, hogy a parlagfű hatását fokozhatja a levegőszennyezettség. Az emlékezetes Los Angeles-i nyári szmogriadó óta tudjuk, hogy ezekhez a partikulákhoz tapadva a pollenszemcsék sokkal könnyebben bekerülnek a nyálkahártyába, s ezáltal még súlyosabb formát öltenek a tünetek.
A parlagfű irtására történtek kísérletek hazánkban is. A kaszálás mellett vegyi úton is igyekeztünk meggátolni a parlagfű szaporodást, illetve élősködőket kerestünk, amelyek elpusztítják azt. Ám ezek nem hoztak megfelelő eredményt. A kialakult allergiát kétféleképpen is kezelhetjük. Gyógyszer nélkül, amikor az allergiás beteg igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy minél kevesebb allergéntszedjen össze, minél kevesebbet tartózkodjon szabadban, s legalább éjszakára pollenmentessé tegye a környezetét. Becsukja az ablakokat, légkondicionált szobában alszik, minden este hajat mos, a szabadban védőszemüveget használ és igyekszik távol tartani magát minden olyan tevékenységtől, amikor a pollenszennyezettség nőhet. Természetesen ilyenkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a légkondicionáló berendezések szűrői rendszeres cserét, vagy tisztítást igényelnek!
Ha mindezek ellenére nem tudjuk kiküszöbölni a káros hatást, jönnek a gyógyszerek. Tabletták orrspray-k, szemcseppek, illetve az asztmás panaszokat enyhítő belégzők. Hazánkban valamennyi gyógyszer hozzáférhető. A dolog szépséghibája, hogy a szénanáthánál alkalmazott gyógyszerek támogatását az OEP elvette, már csak általánosan írhatók fel, meglehetősen borsos áron. Az asztmagyógyszerek támogatása megmaradt. Ám a mai szakirodalmi adatok alapján a kezeletlen szénanátha mellett nagyobb a lehetősége az asztma kialakulásának. Szót kell ejtenünk arról is, hogy a legyengült immunrendszer – súlyos betegség, kimerültség – védtelenné teszi a szervezetünket, könnyebben kapunk el fertőzést. Az allergia tulajdonképpen a szervezet túlzott reakciója bizonyos anyagokra. Ezt részben az is okozza, hogy rengeteg új tisztítószer, piperecikk kerül forgalomba. Egy idő után a szervezet már képtelen tolerálni a takarítás, mosás, tisztálkodás közben keletkezett vegyi hatásokat.
A pollenallergiások egy kis része bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre is érzékeny. Erre érdemes odafigyelni a betegeknek, mert sok kellemetlenségtől megkímélhetik magukat, ha gondosabban választják meg a táplálékukat. Parlagfűnél talán a leggyakoribb a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és banán érzékenység. Fekete ürömnél a zeller, sárgarépa és egyes fűszerek, és folytathatnám a sort, de ma már táblázatba szedve kaphatják meg a listát a betegek. Ezekre a zöldségekre, gyümölcsökre többnyire nem csak pollen szezonban allergiás a beteg, hanem évközben is. Szerencsére a keresztallergia nem túl gyakori.
A parlagfű allergiás betegek számára az sem közömbös, hogy hol töltik a szabadságukat. Nyáron a hegyekben, vagy a tengernél érdemes pihenniük, ahol nem kell a veszélyes pollentől tartaniuk.
 
Vincze Mara