logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

Metafizikai szakmunkás

Metafizikai szakmunkás

Munkáskesztyűbe bújt művész(et)

„A szobrász a metafizika szakmunkása. Hol a szobrász helye, az anyagi vagy a szellemi szférában?” A sokáig a Moszkva téren látható szoborról olvashatjuk az alkotó, Oláh Mátyás László gondolatait.

 

      Oláh László, Mátyás Metafizikai szakmunkás

A szobrász a metafizika szakmunkása. A szobrászat paradox helyzete abban áll, hogy a tervezés intellektuális tevékenysége, a megvalósítás fizikai munkával párosul. Mintha valaki egyszerre lenne építész és kőműves. Hol a szobrász helye, az anyagi vagy a szellemi szférában? Itt is - ott is, hisz a képzéséhez hozzátartozik számos szellemi jellegű tantárgy mint például a művészettörténet, kultúrtörténet, filozófia, geometria, és számos gyakorlati jellegű szaktudás mint például a fa, kő, fém megmunkálás, mintázás, öntészet. Ez az egyik legösszetettebb szakma, elmélet és gyakorlat, gondolat és cselekvés együttességének szempontjából. Ez a komplexitás jó hatással van a személyiség teljességére.

A szobor ötlete onnan jött, hogy egyik kollégámmal egy nagyobb szobrot mintáztunk és munkáskesztyűben raktuk a vázra eleinte az agyagot, hogy a váz drótjai ne sértsék meg a kezünket. Másnapra az agyag rászáradt a kesztyűre és olyan lett mint egy agyagszobor. A sokat használt munkáskesztyűkön a munka közbeni kézmozgások, a különböző anyagokkal való érintkezés, szennyeződés mozgalmas plasztikai képletet hoz létre, mely hordozza a benne dolgozott kéz összes mozgásának emlékét.

A „Metafizikai szakmunkás” című szobor Moszkva téri installálásával a szobor új értelmezési keretet kapott. A Moszkva tér évtizedek óta a környező országokból érkező illegális unkavállalók ember piaca. Romániából, Ukrajnából érkezett ácsok, kőművesek, bádogosok várakoznak fekete munkára. Több évtizedes jelenlétük már-már egyfajta negatív hagyománnyá vált, a kelet európai nyomor szimbólumává változtatta a teret. És mégis bár kétes jelenség, jelenlétükkel mégis formálják, újraértelmezik, újrateremtik a teret.

 

 Oláh László Mátyás