logó tervezés

 Ismertség Magazin reklám

történelem

Vértanúk Aradon

Aradi 13Az aradi vértanúkra emlékezik a magyarság, határon innen és határon túl. Október hatodika ünneplése még közvetlenül a kiegyezés előtt is tiltott volt.  A kiegyezés légkörében később szabadon lehetett emlékezni a szabadságharc hőseire és áldozataira. 1868-ban összeülhetett a honvédegyletek országos közgyűlése. Vidéken sorra emelték a honvéd emlékműveket, sőt 1870. október 6-án a Kerepesi temetőben is felavatták a "kilencek síremlékét", a kevéssé ismert és Pesten 1849-1853 között kivégzett személyek közös emlékművét. 

Vérrel írt „konszolidáció”

szovjet tankok bevonulása Budapestre 1956A magyar nemzet szenvedéstörténetének legszomorúbb fejezetei közé tartozik az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő kommunista megtorlás. A Kádár János által vezetett új apparátus, a volt AVO állományát felhasználva bosszúhadjáratba kezdett a harcokban résztvevők és az őket támogatók ellen, akik bebizonyították a világnak, hogy a szovjet hadsereg sem sebezhetetlen. 

Művészet – Közösség – Jog

gyertyaláng, gyertyaDr. Kelecsényi Erzsébet megélte a világháborút, részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharcban, majd az 1988-ban alakult Független Jogász Fórum tagja lett. Jelenleg a rendszerváltozáskor megalakuló ’56-os Magyarok Világszövetségének általános elnöke, több fővárosi és kerületi civil szervezet aktív tagja, tisztségviselője. Hitvallása az élet szeretete, és a közösségek megerősítése. 1956. október 25-én túlélte a Kossuth téri vérengzést. 

Aki megénekelte a forradalmat

Bartis Ferenc1956. októbere nem csak Magyarországon gyújtotta fel a reményeket, hanem az egész Kárpát – medencében újra hinni kezdtek a kisebbségi sorban élő magyarok. Azonban a trianoni országok kommunista diktatúráinak vezetése számolt e buzgalommal és egymás után vetette börtönbe azokat a magyar diákokat, munkásokat, parasztokat és értelmiségieket, akiktől várni lehetett az ellenállást, a rebelliót. Köztük volt Bartis Ferenc erdélyi költő is.

Kolostorok kincsei

Kolostorok kincsei régészeti kiállítás, Kecskemét, CifrapalotaÚj időszaki kiállítás nyílt Kecskeméten. A 12-13. század kolostorainak világát bemutató tárlatnak a Cifrapalota ad otthont. A kiállítás különlegessége a látványos digitális technikával kialakított tér, amely a 21. századba helyezi a középkori hangulatot. A régészeti kiállítás június 30-ig látogatható, amelyhez kapcsolódóan szakmai előadások és múzeumpedagógiai programok várják az érdeklődőket.

Tartalom átvétel